Vauth Van Art Biografie

Belgische professionele weg- en veldrijder die momenteel rijdt voor UCI WorldTeam Team Jumbo – Visma. Hij won de elite wedstrijd bij de mannen op de wereldkampioenschappen veldrijden van de UCI in 2016, 2017 en 2018. Hij kwam bij Team Jumbo – Visma in maart 2019 op een driejarig contract na de annulering van zijn contract bij Verandas Willems-Crelan in 2018.

Van Aert werd geboren in Herenthals, Vlaanderen in een niet-wielerfamilie, hoewel een neef van zijn vader voormalig Nederlands profwielrenner Jos van Aert is. Hij begon zijn carrière in het veldrijden, waar hij wereldkampioen (2016, 2017, 2018) en Belgisch kampioen (2016, 2017, 2018, 2021) werd.

Hij reed de Strade Bianche van 2018 op gravelwegen in stromende regen. Hij ontsnapte van Romain Bardet (AG2R La Mondiale) en het duo leidde de wedstrijd voor een groot deel van de laatste 40 kilometer (25 mijl) voordat Tiëch Benoot (Lotto – Soudal) de achtervolgende groep aanviel om hen te vangen en vervolgens te laten vallen in de laatste. onverharde sector. Benoot pakte de overwinning met 39 seconden voorsprong op Bardet, die Van Aert liet vallen in de laatste kilometer; Van Aert eindigde nog eens 19 seconden te laat op het podium, ondanks dat hij opnieuw op zijn fiets moest stappen na een val op de slotklim in Siena.

Overdracht controverse

Van Aert https://znaki.fm/nl/persons/wout-van-aert/ kwam in 2018 uit voor de Verandas Willems – Crelan ploeg tijdens de wegwedstrijd. In de loop van het jaar uitte hij zijn ongenoegen over het nieuws dat de ploeg in 2019 zou fuseren met Roompot – Nederlandse Loterij. Hij tekende al een contract om bij de ploeg te rijden. Jumbo-Visma vanaf 2020 en beëindigde verder zijn contract met Vérandas Willems-Crelan in september 2018. Was hij in 2019 bij een andere ploeg gaan rijden, dan eiste Sniper Cycling – eigenaren van de Vérandas Willems-Crelan ploeg – naar verluidt €500.000 compensatie. LottoNL – Jumbo was naar verluidt geïnteresseerd in het tekenen van Van Aert een jaar eerder dan overeengekomen en de bevestiging van de transfer werd aangekondigd in december 2018, met Van Aert bij de ploeg vanaf 1 maart 2019.

Jumbo – Visma (2019-heden)

In juni 2019 won Van Art twee etappes en de groene trui in het Critérium du Dauphiné, werd hij nationaal kampioen in de tijdrit en won hij een bronzen medaille in de wegwedstrijd op het nationaal kampioenschap. In juli 2019 stond hij op de startlijst van de Tour de France. Op 15 juli won Van Aert etappe 10 van Saint-Flour naar Albi, voor Elia Viviani en Caleb Evans in de sprint. Op 19 juli kwam hij ten val tijdens een individuele tijdrit in Pau en moest hij de wedstrijd verlaten vanwege blessures. Op dat moment was het niet bekend of hij op tijd zou herstellen voor het veldritseizoen of zelfs de klassiekers aan het begin van het wegwielerseizoen 2020.

Van Aert vertelde later aan de krant Het Laatste Nieuws dat de val zo ernstig was dat het zijn carrière had kunnen beëindigen, verergerd door een fout tijdens de operatie toen artsen een van zijn pezen verkeerd behandelden. In november 2019 won van Aert de prijs voor Flandrien van het Jaar.

Op 1 augustus 2020 won Van Art de eerste herschikte UCI World Tour 2020 wedstrijd die werd verreden na de COVID-19 pandemie, de 2020 Strade Bianche na een enkele aanval met nog ongeveer 13 kilometer te gaan. De week daarop won Van Aert de herschikte 2020 Milaan-San Remo door de Franse renner Julian Alaphilippe, de regerend Deceuninck-Quick-Step kampioen, in te halen in een sprint met twee nadat het duo ontsnapte uit het peloton in de afdaling van Poggio. Op 2 september 2020 won hij etappe 5 van de Tour de France van Gap naar Privé in een gemakkelijke sprint bergop. Hij won ook de sprint in etappe 7 van Millau naar Lavaur. Op de Wereldkampioenschappen 2020 in Imola won Vout Van Art een zilveren medaille in zowel de individuele tijdrit als de wegwedstrijd.

Van Art begon het wegseizoen 2021 op 6 maart in Strade Bianche en eindigde als vierde. Hij reed vervolgens Tirreno-Adriatico met algemene aspiraties en won de eerste etappe in de groepssprint, voor elite sprinters zoals Caleb Evan en Elia Viviani. Na consistente en sterke prestaties in de rest van de wedstrijd, waaronder het winnen van de laatste etappe, een 10,1 km lange tijdrit, slaagde hij erin om het puntenklassement te winnen en tweede te worden in het algemeen klassement achter 2020 Tour-kampioen Tadej Pogachar. Na Tirreno-Adriatico werd Van Aert derde in Milaan-San Remo achter Jasper Stuyven en Caleb Evans. Op 28 maart pakte Van Aert de overwinning in Gent-Wevelgem, door de winnende keuze te maken in de beginfase van de wedstrijd. 

Op 7 juli won Van Art etappe 11 van de Tour de France 2021 door aan te vallen op de slotklim van de Mont Ventoux op 32 kilometer van de finish. Van Art zei later dat deze overwinning op zo’n iconische bergetappe de grootste overwinning uit zijn carrière was. Op 17 juli 2021 won Van Art etappe 20, een individuele tijdrit van 30,8 km, in een tijd van 0 h 35 min 53 “[50,3 km/u]. Op 18 juli 2021 won Van Art etappe 21, een rit over 108,4 km. laatste etappe van de Tour de France 2021 om zijn derde etappezege te pakken in de 108e editie van de Tour de France, waarbij hij de finishlijn passeerde op de Champs-Élysées, voor Jasper Philipsen op de tweede plaats en Mark Cavendish op de derde plaats. Na de wedstrijd zei Van Aert: “Ik denk dat ik een probleem heb, want ik moet vanavond een vlucht halen (naar de Olympische Spelen) en al deze interviews zullen tijd kosten … (De eerste renner die een bergrit, tijdrit en groepssprint won in dezelfde Tour sinds Bernard Hinault in 1979.

In de Olympische wedstrijd eindigde hij 1’07” achter winnaar Richard Karapas, maar won de sprint in de achtervolgende groep en verdiende daarmee een zilveren medaille.